Амбасади САД у Београду
одлазећем амбасадору Ентони Годфрију

Поштована екселенцијо,
Пишем Вам поводом кампање „Ви сте свет“ коју протеклих година скупо и обилно плаћате како бисте мој народ учили историји. Нашој сопственој историји, култури, обичајима и погледу на свет. Као писац књиге „Српски поглед на свет“ хтео бих да вам скренем пажњу на неколико битних ствари које ће вам бити од користи.

1. Код Срба постоји поштовање старијег и поштовање домаћина куће. Према овом менталитетском правилу Срба, када дођеш у кућу домаћина, поготову ако је у годинама, онда му не држиш предавања о пореклу и прошлости његове куће. Зато ћу Вас кратко подсетити на важне податке о старости домаћина у чијој се кући налазите:
Ваша држава и нација настале су 1776. а међународно признате су тек 1783. У Србији и српским земљама поједине приватне куће су много старије од Ваше државе. Имамо и храстова записа старих преко 400 година. Они су у прастара времена Србима били исто што и цркве. Неке такве прастаре је додуше посекао актуелни председник у име технолошког развоја. Он је прошао Вашу школу схватања и разумевања историје те се зато тако према старини и светињама понаша. Екселенцијо, кратко ћу Вас подсетити на старину српске цркве св. апостола Петра и Павла у Расу. Она датира у 8.век што значи да је више од хиљаду година старија од Ваше државе и нације. Да Вам помогнем екселенцијо. Ваша држава и нација старе су 250 а наша црква око 1300, према званичним подацима. Међутим, археолошка истраживања показују да је она заправо изграђена у складу са прастарим српским обичајем, на кнежевском илирско-трибалском гробу из гвозденог доба. Али, да Вас не замарам превише овим тешким подацима и бројкама из праисторије. Заморићете паметну главицу.

2. Ваша држава, екселенцијо, деведесетих година 20. века уложила је велики медијски и финансијски напор да Србе прикаже као зликовце, злочинце и агресоре на земљи на којој живе од када знају за себе. На земљи за коју имају писане и зидане власничке листове. Стога је једино упутно било да Вашу кампању којом нас упознајете да је Србија свет заправо усмерите ка свим оним државама и нацијама где сте нас толике године опањкавали. Дакле, будите љубазни па платите да се све ове рекламе до сада направљене, емитују на Си Ен Ен-у, Фокс-у, али и на Хрватској радио телевизији, медијима у Сарајеву, Скопљу, Софији, Тирани… Било би то јако лепо с Ваше стране а Срби би јако ценили овакав великодушан гест. Јер, екселенцијо, Срби добро знају ко су, шта су и какви су. То да смо народ праштања, народ који не злопамти, народ који раширених руку дочекује свакога, то је овде део кућног васпитања.

О Србима, као народу који је чак и ратним заробљеницима омогућавао да остану и да живе са њима као равноправни чланови, пишу најстарији рани средњовековни историјски извори. Према тим изворима, код Срба ропство као категорија није постојало. Будући да је Ваша држава финансирала кампању приказивања Срба у потпуно другачијем светлу а о чему сведоче и бројни холивудски филмови, будите љубазни па комплетну кампању „Ви сте свет“ преусмерите ка светским, европским и балканским медијима али и ка Холивуду.

3. Ваша екселенцијо, нема потребе да у рекламама користите неистините податке како бисте појачали драмски утисак. Вероватно сте видели да су се појавили потомци Милунке Савић како би демантовали поједине наводе из ваших пропагандних спотова. Код нас Срба лагање се и даље рачуна у лоше људске особине. Не знам какви су Ваши погледи на то, али осетио сам потребу да Вас обавестим како је код нас.

4. Поштовани господине Годфри, могуће је да Вам Срби делују као наивчине, можда чак и као затуцан народ. Али, управо историја на коју нас подсећате, требало би Вас да научи да су Срби народ који је преживео директне нападе, насиља и вишевековну тиранију Римског, Ромејског, Османског и Хабзбуршког царства као и Хитлерову Немачку. То би требало да Вам помогне да схватите да ми Срби нисмо баш толике наивчине како може да изгледа невештом посматрачу. Ми имамо урођено лукавство, мудрост и код за препознавање туђих нечасних намера. У Вашој кампањи „Ви се свет“ врло отворено позивате Србе да својим крвницима и непријатељима поново окрену образ за нове шамаре. Да будем прецизан, када се спот о Милунки Савић и бугарском војнику Минкову преведе на свакодневни језик, следује да би Срби требало са радошћу да прихвате шиптарске сепаратисте као зетове по Београду. Вероватно у обзир долазе и муџахедини из Сорошевих мигрантских легија о чему говоре билборди ономад постављани по Србији.

5. Ваша екселенцијо, једна од неопростивих ствари код Срба је непоштовање мртвих, поготову мртвих хероја. Ваша је држава одликовала Драгољуба Дражу Михаиловића за огроман допринос борби против Хитлера а поготову за допринос у спашавању Ваших пилота у оквиру мисије „Халијард“. Генерал Михаиловић је херој о коме је Ваш Холивуд снимао филмове а правили сте о њему и супер-херојске стрипове. Зато је у очима Срба неопростиво када Ви, као и Ваши претходници из америчке амбасаде, приликом обележавања годишњице мисије „Халијард“ прећуткујете улогу генерала и целог његовог покрета. Ваше пилоте јесу спашавали Срби али то није била самоиницијативна акција сељака већ организована акција високог војног професионалца и његове професионалне герилске војске. Исказали сте највиши облик непоштовања мртвих што је у српском погледу на свет већи преступ и грех него исказивање непоштовања према живима. Нисте се на томе зауставили, екселенцијо, већ сте отишли на Кадињачу да објавите још једну тешку комунистичку пропагандну неистину како је то тобож прва ослобођена територија у поробљеној Европи у Другом светском рату. Због тога се, према српским веровањима, у гробу преврћу не само наши мртви преци погинули у бици за Лозницу, која заиста јесте прва ослобођена у Европи, већ и Ваши преци оснивачи и утемељитељи америчке нације.

Да су оснивачи САД знали да ће њихова држава данас бити у рукама Антифе и комунистичких пропагандиста, вероватно би се спаковали и вратили назад у Европу. Ви, екселенцијо, отворено ширите комунистичку пропаганду по Србији, штитећи заправо тиме тековине комунистичког АВНОЈ-а. Мене то лично не чуди јер само су присталице комунистичке идеологије могле, током Ц 19 пандемије, уводити тако ригидне забране којима се укидају права и слободе грађана, уз покушај наметања обавезне вакцинације. То су радили ваши гувернери по Калифорнији и Њујорку и на крају и сам председник Бајден а што је Врховни суд САД одбацио. Срећом, у Америци и даље постоје присталице грађанских права и слобода попут Рона Де Сантиса на Флориди за кога се надамо да ће у наредним годинама постати нови лидер САД. Надамо се да ће Вас управо он подсетити да Ви јесте свет и да ће Вашој држави вратити сјај који је некада имала.

Ваша екселенцијо, Ви сте свет, Ви и ваша америчка нација сте свет, о чему говори чињеница да сте некада у прошлости били омиљени код Срба. Можда не знате али 1990. године навијачи Црвене Звезде певали су навијачима Динама из Загреба следећу песму: „Ми имамо Мек Доналдс а где је вама..“ Била је то ствар престижа и признања да је Београд Америци битнији од Загреба. Ви сте свет, само треба да се тога сетите и вратите на фабричка подешавања. Анализирајте како и зашто сте од екстремне популарности међу Србима постали, уз Британију, најомраженија држава. Омраженија од Немачке са којом смо толико пута ратовали. Стога је још и симпатично било док сте емитовали спотове о Пупину, о српској застави на Белој кући, о Србима заслужним за научно-технолошки развој Америке и слично. Лепо је подсетити на то, али опет, као што вам већ написах, пре свега ваше грађане као и све оне чију сте свест последњих деценија пунили пропагандом о Србима убицама, кољачима и силоватељима. Подсетите се ко сте некад били, јер Ви сте свет.

Александар Шаргић, Игор Милосављевић, Србија Глобал

Информације о књигама Александра Шаргића и наруџбине путем мејла: srbskaprodavnica@gmail.com