Пише: Александар Шаргић

Осам година након што је са власти у Украјини свргнут легално изабрани председник Јанукович, те након што је започео прогон руског и русофоног становништва Украјине, Руска федерација је започела специјалну операцију у овој држави 24.02.2022. године. Два су кључна разлога руске војне интервенције:

1. Намера власти у Украјини да приступи НАТО-у чиме би на руске границе било довучено офанзивно оружје далеког домета;

2. Намера власти у Украјини да изврши инвазију на Доњецку Народну Рпублику (ДНР) и Луганску Народну Републику (ЛНР) које су на референдуму 2014. године изгласале независност од Украјине.

У време Доналда Трампа (2016-2020.) питање Украјине је практично скинуто са дневног реда важних светских проблема. Било је то четири године релативног мира и затишја, четири године одлагања сукоба. Оне су Путину помогле да купи време и преорјентише руску привреду на начин да постане потпуно самостална и независна од других држава света. Повећана је производња хране и енергената. Због економских санкција које трају од 2014. када је Русија вратила под своју државну контролу Крим, власти ове државе морале су да подстакну отварање низа фабрика које су започеле производњу свега онога што је Русија раније увозила.

Повратком агресивне глобалистичке политичке врхушке на власт у Америци прекршена су сва ранија обећања давана руским председницима да НАТО неће доћи на руске границе. Стога је, према изјавама руских званичника, Москва одлучила да не чека непријатеља као у Другом светском рату већ да крене у офанзиву. Операција је заправо почела признавањем незавнисности ДНР и ЛНР у њиховим административним границама. У тренутку признавања 21.2.2022. ове две републике су контролисале око трећине свог административног простора док је две трећине било под контролом украјинске војске. На овом простору стационирано је око 60.000 војника са намером да, како је касније откривено, 8. марта 2022. крену у офанзиву, неку врсту украјинске „Олује“ и очисте ДНР и ЛНР од руског и русофоног становништва.

Очекивало се да Русија интервенише на начин заштити и ослободи заузете територије ДНР и ЛНР. Међутим, 24.02.2022. руска војска ушла је у Украјину из неколико праваца:
1. са севера према Кијеву;
2. са истока према Сумију и Харкову;
3. са југоистока према деловима ЛНР
4. са Крима према Херсону и Мелитопољу
5. са запада и из Придњестровља према Одеси

Први циљ Русије биле су нуклеарне електране у Украјини. Прва је под контролу стављена она у Чернобилу (на северу државе) где постоји велика количина нуклеарног отпада. Касније су под контролу стављене и друге, а посебно треба истаћи ону у Енергодару (на крајњем југу). Након освајања кључних нуклеарних постројења саопштено је да је Украјина имала све неопходне делове за састављање атомске бомбе, те да одређени ресурси постоје на Институту у Харкову који је још под контролом Кијева, али је сада окружен руским снагама.

Други важан циљ који је остварен био је освајање канала на реци Дњепар који су украјинске власти преградиле чиме су онемогућиле грађане Крима да имају пијаћу воду. Чак 80% потреба Крима за водом било је блокирано. Блокирање Севернокримског канал је типичан нацистички поступака украјинских власти због којег су грађани Крима имали воду свега 4 сата дневно у протеклим годинама.

Трећи циљ Русије било је стављање највећих градова у обруч којим би се украјинска војска натерала на предају, без цивилиних жртава. Већ у првих неколико дана специјалном операцијом су уништени главни аеродроми и велики део противваздушних система те је руска страна могла авионима и далекометним ракетама ударити по градовима. Но, овакав сценарио није био ни у једном тренутку на столу, а поготову због чињенице да у свим опкољеним градовима, сем Кијева, живи руско и проруско становништво.


Стање на Источном фронту на дан 9.3.2022.

Закључно са 6.мартом ослобођена је практично цела Луганска Народна Република, сем урбаног дела града Северодоњецк. Народна милиција ЛНР почела је ослобађање неких места у ДНР. Истог дана Мариупољ, највећи град на Азовском мору и једина права лука, одсечен је и од мора и од остатка Украјине широким обручем. Отпочели су преговори две стране како би се направио коридор за излазак цивила из опкољеног Мариупоља али су нацистичке јединице батаљона Азов спречиле евакуацију. Кроз отворене коридоре за неколико дана прошло је једва стотинак или две стотине људи који су некако успели да побегну под ватром нациста. Стога је операција уласка у Мариупољ одложена а руска страна се одлучила да малим акцијама заузима улицу по улицу града избегавајући тако веће цивилне жртве.

Закључно са 10. мартом 2022. године треба рећи да је главнина украјинске војске и даље стационирана у Донбасу али да је специјалном операцијом постигнуто да 50.000 војника званичног Кијева сада падне у „котао“ односно окружење. Уколико у наредних неколико дана преговори не доведу до договора и мирне предаје, уследиће њихово масовно разарање што би био катастрофалан сценарио.

Четврти важан циљ био је откривање и заузимање хемијско биолошких лабораторија које су Пентагон, Стејт Дипартмент и украјинске власти још од 2005. године основале на територији Украјине. У тренутку писања овог текста 10.3.2022. још се откривају праве намере и сврха лабораторија. Према званичном саопштењу министарства одбране Русије документи откривају трансфер људског биоматеријала (ДНК) узетог у Украјини, у стране земље, а по налогу представника САД. Према овим документима, америчка страна је планирала да 2022. године ради на патогенима птица, слепих мишева и гмизаваца у Украјини, уз даље проучавање могућности преноса афричке свињске куге и антракса. Испитивање правих намера и циљева биолабораторија у Украјини и даље траје, а цео свет заинтересован је да види имају ли ове лабораторије икакву везу са Ц 19 пандемијом која је погодила човечанство протеклих година. Посебну забринутост изазива изјава представнице америчке администрације Викторије Њуланд која је изјавила да постоји могућност да биолабораторије у Украјини и материјали у њима падну у руке Руса.

Најстрашнија тврдња од свих стигла је из руског Министарства одбране које је саопштило да су ДНК узорци узимани заправо ради уништавања појединих етничких група, односно конкретно Руса а самим тиме и сродних словенских народа.


Документ о оснивању биолабораторија који је приказало руско министарство одбране

Информације о књигама Александра Шаргића и наруџбине путем мејла: srbskaprodavnica@gmail.com