„У Србији се налазе археолошки предмети и записи чији је значај „не мањи од оних из Троје“ – извештавали су деценијама немачки агенти из Србије.

На челу немачких операција везаних за отимачину културне баштине Србије налазиће се пуних 30 година др Роберт Шванке. Он је најпре у Првом рату за рачун Аустроугарске опљачкао српске архиве, а онда исто то радио у Другом рату за нацисте. Шванке је био уверен, видевши писане и камене средњевековне споменике у Србији који су имали предхришћанске симболе, да се на основу њих може заправо растумачити најдаља прошлост, па и праисторија. Доктор Шванке ће опсесивно у Србији трагати годинама за Мирослављевим јеванђељем сматрајући да пре свега илуминације у њему крију шифровану поруку о историји старе Европе и света.

Идеолошко седиште СС-а, замак Вевелсберг из 17. века рађен је на троуганој основи, попут српске Ђурађове тврђаве у Смедереву, а велика сала у њему биће названа Валхала, односно ратничко небеско царство. Симбол нациста биће свастика или кукасти крст који је уз спирале, најчешћи симбол старе Европе још од неолита.

Вилгут, Химлеров експерт за праисторију и рану историју рећи ће да је доказао порекло својих предака од Водана. А Водан својом етимологијом води право до Велеса и Срба. Нацистима су засигурно били познати радови српског академика и декана Чајкановића и закључци Јакоба Грима који је сматрао да се пракултура Европе, па самим тим и германска не може реконструисати без увида у српску. Због свега тога али и због намере да у српским архивама нађу потврду да су Срби, а не Немци криви за Први светски рат, као и доказе да су Германи, а не Срби у прошлости насељавали Војводину нацисти ће најпре преко својих шпијуна пре бомбардовања Београда опљачкати Народну библиотеку Србије а онда је запалити, а из Србије у Беч и Берлин, до краја Другог светског рата однети укупно око 250 тона српских докумената.

Више у емисији на ТРИБАЛИЈА ГЛОБАЛ: