Већина испитаника залаже се за улазак Србије у војно-економски савез са Русијом, показују резултати анкете спроведене путем Србија Глобал канала. На Србија Глобал Јутјуб каналу у анкети је учествовало 4.000 људи и то 8. и 9. марта. За улазак у савез са Русијом определило се 55% испитаника, док је 44% опредељено за војну неутралност. Свега 1% залаже се за увођење санкција Русији. У исто време, анкета је спроведена путем Србија Глобал канала на Телеграм апликацији. Тамо је у испитивању учествовало 2117 људи од којих се 58% изјаснило за војно-економски савез са Русијом, а 42% за неутралност. Свега 10 испитаника (мање од 0,5%) се определило за увођење санкција Русији.

Проруска опредељеност Срба није изненађење. Но поред тога, можемо закључити да већина анкетираних сматра да Србија, имајући у виду данашње безбедносно-економске прилике, не може заштити своје интересе без јасних и чврстих веза са Русијом.

Иако се овде не ради о репрезентативном узорку, његова величина од преко 4000 (збирно у обе анкете) даје одређену релевантност истраживању. Оно открива одређена друштвена кретања и промене у Србији изазване заоштравањем односа између великих сила. Војно-економски савез не мора нужно са собом носити било какве агресивне конотације већ се, пре свега, може тицати одвраћања страних фактора од потенцијалне агресије на Србију или Републику Српску. Са друге стране, рекордне цене нафте (бензина) и гаса, као и несташице које прете Европској унији због економског рата са Русијом, вероватно су додатно мотивисале испитанике да се већински определе за савез а не за неутралност. Треба имати у виду и чињеницу да се, на Западу, неутралност претежно посматра као вид подршке Русији, те да је значајан број учесника анкете био става да неутралност заправо није могућа.

Придружите нам се на СРБИЈА ГЛОБАЛ Телеграм каналу