КЊИГА АЛЕКСАНДРА ШАРГИЋА – О српским обичајима, веровањима, календару

Рађање српског народа – Од Лепенског Вира, преко Трибала до Светог Саве


Александар Шаргић о новом издању књиге:

Пред читаоцима је од Благе Марије 7530. (2020.) ново измењено и допуњено издање књиге „Српски поглед на свет“. На самом почетку налази се „Кратки водич кроз праисторију Срба“. Књига „Српски поглед на свет“ настала је у другој половини 2020. године. Написао сам је као етнолошку расправу лишену лажне учености. Интуицијом и инстинктом желео сам да уђем у прадавни свет наших предака и тако покажем сав бесмисао кабинетског мишљења лажних академских кругова.

Књигу сам писао у немогућим околностима, у јурњави између трибина и емисија јер је инспирација тако тражила од мене. Век и по лажне науке и лажног тумачења наше прошлости осећао сам као неподношљив терет на леђима. Нисам имао времена за прераде, дораде и ситнице. У овом издању било је времена и за то, па су неки делићи књиге прецизније дефинисани. Због прегледности и слика ново издање штампано је у Б5 формату.

„Кратки водич кроз праисторију Срба“ налази се на почетку књиге јер верујем да ће читаоцима помоћи да лакше и боље разумеју „Српски поглед на свет“. Ту кратку књигу писао сам након „Праисторије Срба“, као њену скраћену верзију, у лето 2022. Ове две књиге дају одговоре на нека питања постављена у „Српском погледу на свет“.

Књигу можете наручити путем мејла: srbskaprodavnica@gmail.com

Неопходни подаци: Име, презиме, адреса, телефон (слање Постекспресом)
Цена 1500 динара+Постекспрес

Податке можете послати и ВИБЕР или СМС поруком и извршити наруџбину путем телефона: 065 35 66 552

ИЗВОД ИЗ УВОДА :

Питам се ко је и зашто спаковао знање у мит. Питам се да ли је тај савршени ум шифрирао и кодирао информације да би их неко, хиљадама година касније, дешифровао и декодирао. Свакако то није чинио да би неко данас, задовољавајући научне критеријуме, атомизирао и растакао свејединство народног знања о васељени. Ипак, ова књига је била нужност. Превише је лажи и полуистина изговорено о српској народној вери и српском народном погледу на свет, у протеклих 150 година. Превише смо површно претрчавали преко клишеа публикованих у бирократским, канцеларијским студијама. Претке су нам закључали у затвор својих квази-научних заблуда.

Ова књига није деконструкција хришћанства, напротив. Ова књига није деконструкција старинске српске вере, напротив. Она је сведочанство о дубоким коренима Христове речи које се препознају још у кодовима балканског неолита. Идеја о тројичности и тројичном Богу много је старија од хришћанства, што не укида веру у Свету Тројицу, већ је продубљује. Прича о прастаром народу који је све битне обреде радио три пута, и у све битне речи и појмове спаковао принцип тројичности, сваком Србину звучи познато. Препознај се… Време је.

Појте му Срби песму и утројте…

— Александар Шаргић