Чланци #генетика

 • Генетско порекло Срба

  У српскоj мушкој генетици збир И2а (37,5%), И1 (8,5%), Р1а (16,5%) и Е1б (16,5%) хаплогрупе износи око 80%. И и Р хаплогрупе започеле су изградњу заједничких култура још у Л. Виру као и касније у неолиту (Винча, Старчево, Трипоље). Е1б хаплогрупа придруживала им се постепено, долазећи са Медитерана.

  ...
 • Ко су прастановници Скандинавије и Балтика

  Причу о њима какву данас познајемо из филмова и документараца створена је тек у 19.веку, пре свега захваљујући двојици људи. Викинзима се интересовао песник-романтик Адам Еленшлегер, иначе аутор текста химне Данске, као и научник Јакоб Асмисен Ворсо, археолог, члан Петербуршке академије наука.Ворсо је и смислио термин „епоха викинга“, а први пут га је јавно употребио 1873.године.

  ...
 • Трагови предака Срба на Британском острву

  Српско име, у топонимији Британије, остало је записано на античким картама и ради се о прастаром граду СОРБИОДУНУМ што је данашњи Салисбури, а једно од старих имена је и ОЛД Сарум. Сам град је облика КОЛА, односно круга, и указује на јаку соларну симболику, типичну за претке Срба у бронзаном добу и неолиту. Сорбиодунум је неолитски град стар око 5000 година. Треба одмах рећи да су Милош Црњански и др Реља Новаковић у својим радовима документовали огроман број топонима у Британији. Ти топоними носе разна србофона имена али и властито име Венди.

  ...