У овом чланку можете наћи наше емисије о генетском пореклу Срба. У српскоj мушкој генетици збир И2а (37,5%), И1 (8,5%), Р1а (16,5%) и Е1б (16,5%) хаплогрупе износи око 80%. И и Р хаплогрупе започеле су изградњу заједничких култура још у Л. Виру као и касније у неолиту (Винча, Старчево, Трипоље). Е1б хаплогрупа придруживала им се постепено, долазећи са Медитерана. Њено значајније присуство бележи се од друге половине бронзаног а посебно у гвозденом добу. Почетком гвозденог доба са стварањем јаких племенских, територијалних и државних организација довршен је процес стварања старосрпског народа. У то доба, па све до раног средњег века, племенска припадност је могла бити изнад народне припадности, мада сведочанства о блискости старосрпских Трибала и Гета говоре о постојањеу надплеменске свести. О Србима као народу, у данашњем смислу речи, можемо говорити од периода када сазрева свест о потреби за ослобођењем од Рима и Ромеје са намером формирања суверене народне државе. То је средина 5. века нове ере. Зато разликујемо:
1. ПРАСРБЕ – мезолит, неолит, бронзано доба;
2. СТАРОСРБЕ – гвоздено доба и антика
3. СРБЕ – рани средњи век до данас

Овде можете преузети документ у коме се налазе мапе које показују генетику скелета Старе Европе на којима се јасно може видети да је И хаплгогрупа, којој припада преко 45% Срба мушкараца, аутохтона хаплогрупа Европе. Документ обухвата период од палеолита до средине бронзаног доба:

ГЕНЕТСКЕ МАПЕ СКЕЛЕТА СТАРЕ ЕВРОПЕ (ПРЕУЗМИ )
Аутор · Величина фајла 5,30 MB · Последња измена · Download Бројач 303

У ТАБЕЛИ ИСПОД: ГЕНЕТИКА ЛЕПЕНСКОГ ВИРА

На слици можете видети да 10 мушких скелета у Лепенском Виру припада И хаплогрупи. Од тога, 4 налаза уоквирена црвеном бојом могу бити предачки српској динарској подграни И2а хаплпогрупе, док осталих 6 чине рођачке, данас подгране које су данас у врло малом броју очуване на северу Европе и Британији. Има их у малом проценту и код Срба. У давној прошлости све ове подгране И2а припадале су прасрпском етносу и биле су заступљене не само на Балкану већ у значајном броју и у источној Европи. Тек хиљадама година касније, асимилацијом, оне постају део германског етноса.

Књиге Србија Глобал аутора могу се наручити путем мејла srbskaprodavnica@gmail.com. О књигама прочитајте ОВДЕ

ГЕНЕТИКА ДАНАШЊИХ СРБА:

ГЕНЕТИКА ДАНАШЊИХ ШИПТАРА: