Најновија књига Александра Шаргића и Александра Митића „Праисторија Срба“ представљена је 30.4.2022. у Београду. Сала Академије 28 у коју стаје више од 400 људи била је мала за све заинтересоване посетиоце. У ери нечитања и непоштовања књига, „Праисторија Срба“ је изазвала незапамћено интересовање. То је доказ да су Срби „гладни истине“ о својој прошлости и пореклу. У тешким временима губитка суверенитета, слободе и независности, народ пружа отпор кроз своју тежњу за чувањем идентитета. У ери униформизације, Срби желе да сачувају своју посебност и своје корене.

Шаргић и Митић су књигу представили у 4 наизменична обраћања публици. Најпре је Александар Митић говорио о садржају књиге и основним разлозима за њено писање. Шаргић је потом појашњавао да су принцип тројичности, као и начин грађења храмова у античкој Грчкој и Риму идеје настале још у Лепенском Виру. Он је представио археолошке налазе који показују директну повезаност српских обичаја, језика и културе са културама неолита на Хлмском полуострву.

У свом другом обраћању, Александар Митић је говорио о заблудама које некритички понавља службена школа о робовласничком друштву као виду нормалности старих држава попут Египта. Он је показао да је стари Египат био устројен по домаћинским, неолитским правилима попут друштвеног уређења Винче. Такође, говорио је о речима, појмовима и верским идејама старог Египта које своје извориште имају у прасрпској култури.

У последњој целини предавања, Александар Шаргић је, по први пут у српској научној јавности, изнео доказе о томе да су метали и тајна њиховог прављења кључни разлог за настанак идеје Велике Мајке Пчеле у оквирима Винчанске културе. Говорећи о главним налазима бронзаног и гвозденог доба на тлу Србије, он је посебну пажњу посветио Кличевачком идолу и Дупљајским колицима. Предавање је било интерактивно што је поговоту млађој публици било веома интересантно. У завршници, Шаргић је први пут јавно изнео објашњење симбола који се налази на гробу Првослава Немањића у Ђурђевим ступовима, у Беранама. Ради се о симболу који доказује директну везу Срба и Трибала, гвозденодопског племена које је насељавало територију данашње Србије, делове Бугарске, Северне Македоније и Албаније.

Потписивање књиге трајало је два сата након завршетка представљања а део атмосфере можете видети на фотографијама. Књига се може наручити путем мејла: srbskaprodavnica@gmail.com . Њена цена је 1500 динара, ради се о тврдом прошивеном издању у великом А4 формату на 216 страница. Продаја почиње од понедељка 9.5.2022.О САДРЖАЈУ КЊИГЕ ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЕ КЛИКНИ