Чланци #археологија

 • Vinčanska civilizacija - Otkrivanje tajni

  У овој емисији посебно ћемо се бавити проблемом винчанских фигурина које до данас стварају забуну у јавности због свог необичног изгледа, пре свега због глава ових фигура. Највећи део научника слаже се да су у питању главе пчеле. Опште је познато да је време Винчанске цивилизације заправо доба у коме је на челу породичне задруге жена – МАТИЦА

  ...
 • Генетско порекло Срба

  У српскоj мушкој генетици збир И2а (37,5%), И1 (8,5%), Р1а (16,5%) и Е1б (16,5%) хаплогрупе износи око 80%. И и Р хаплогрупе започеле су изградњу заједничких култура још у Л. Виру као и касније у неолиту (Винча, Старчево, Трипоље). Е1б хаплогрупа придруживала им се постепено, долазећи са Медитерана.

  ...
 • Трагови предака Срба на Британском острву

  Српско име, у топонимији Британије, остало је записано на античким картама и ради се о прастаром граду СОРБИОДУНУМ што је данашњи Салисбури, а једно од старих имена је и ОЛД Сарум. Сам град је облика КОЛА, односно круга, и указује на јаку соларну симболику, типичну за претке Срба у бронзаном добу и неолиту. Сорбиодунум је неолитски град стар око 5000 година. Треба одмах рећи да су Милош Црњански и др Реља Новаковић у својим радовима документовали огроман број топонима у Британији. Ти топоними носе разна србофона имена али и властито име Венди.

  ...