Винчанска култура завршна је фаза развоја мирољубиве праисторијске цивилизације на тлу Србије, Балкана, централне и источне Европе. Она је логичан израз погледа на свет који се формирао од мезолитског времена Лепенског Вира, пре 11.500 година. Било је потребно 4000 година да прасрпска и праевропска цивилизација добије свој пуни замах.

Пише: Александар Шаргић
Knjige Aleksandra Šargić može naručiti putem mejla: srbskaprodavnica@gmail.com
Informacije o Šargićevim knjigama OVDE

Винчанска цивилизација би морала бити сврставана у бакарно доба, у доба метала јер је од самих њених почетака постојало топљење бакра. Иако се у њеним оквирима и даље запажа земљорадничка симболика, постоје јасне индиције, поготову када узмемо у обзир како је приказивана Велика Мајка, да би Винчанска цивилизација морала да помери светско рачунање епоха и да буде сматрана почетком цивилизације металног доба. Винчанска цивилизација је доминантно градска, урбана а та врста трансформације друштва била је могућа само трансформацијом економије из пољопривреде у индустрију метала и развијеније облике трговине.

У овој емисији посебно ћемо се бавити проблемом винчанских фигурина које до данас стварају забуну у јавности због свог необичног изгледа, пре свега због глава ових фигура. Највећи део научника слаже се да су у питању главе пчеле. Опште је познато да је време Винчанске цивилизације заправо доба у коме је на челу породичне задруге жена – МАТИЦА. Сама реч матица и начин организације пчелињег друштва отварају нам пут ка разумевању винчанске цивилизације па и њених фигурина са главом пчеле. Сем тога, важно је успоставити јасну везу између речи МЕД и МЕТАЛ.

Све о Винчанској цивилизацији погледајте у емисији Србија Глобал: