Чланци #етнологија

 • Ко су прастановници Скандинавије и Балтика

  Причу о њима какву данас познајемо из филмова и документараца створена је тек у 19.веку, пре свега захваљујући двојици људи. Викинзима се интересовао песник-романтик Адам Еленшлегер, иначе аутор текста химне Данске, као и научник Јакоб Асмисен Ворсо, археолог, члан Петербуршке академије наука.Ворсо је и смислио термин „епоха викинга“, а први пут га је јавно употребио 1873.године.

  ...
 • Српство Дубровника - Заборављена историја

  Српство Дубровника. Данас то звучи незамисливо. Али пре само стотинак година Српска странка је побеђивала на градским изборима у овом граду. Опозициону Народну странку водио је Луко Зоре, аутор књиге Дубровчани су Срби. Да, сви документи с краја 19.века показују да је и након формирања модерне хрватске нације, Дубровник био насељен Србима. Хрватима је то данас незамисливо будући да им кроз медије и образовање намећу бесмислену догму о томе да су сви становници Хрватске Хрвати. Ипак, чак и њима препоручујемо да одгледају ову емисију. Не да би нешто променили у својим схватањима јер то се неће десити, већ да би нешто научили о прошлости својих градова и култури својих предака…

  ...
 • Племе Кучи - Етимологија и генетско порекло

  Реч Kуч, са дугим У, дакле KУУУЧ, као што сам већ рекао постоји и данас као српско и украјинско презиме. У Словенији знамо за презиме Kучан, а у словенском свету познато је и презиме Kучма.. У Србији познат је Kучај, односно Kучајске планине, као и град Kучево. Сличних топонима у нашим крајевима има на десетине. Ипак, то није сметало бечко-берлинским ђацима да у књиге и уџбенике убаце верзију по којој име племена Kуча потиче од албанске речи KУЋ што значи црвен. Пре свега, дакле, не ради се о речи KУЧ већ KУЋ и значи ЦРВЕН. Зашто би Kучи били означени црвеном бојом?? Има ли неки црвени Kуч ….

  ...