Александар Шаргић (1976.) је српски писац и независни истраживач, аутор књига ’’Српски поглед на свет’’ и ’’Није било сеобе Срба на Балкан’’ (коаутор са Александром Митићем), обе издате 2020. Године 2016. покренуо је Јутјуб канал Србија Глобал који се специјализује за истраживање забрањене српске историје, са акцентом на проучавање фалсификованих делова народне и националне историје.

У својим радовима, Шаргић користи резултате из области археологије, етнологије, етимологије, генетичке генеалогије… Пре оснивања канала Србија Глобал, аутор се преко 15 година бавио радио и телевизијским пословима, као и пословима односа са јавношћу. Његово интересовање за историјске проблеме почиње 1990. године када крагујевачки ’’Погледи’’ покрећу серију текстова о фалсификатима из Другог светског рата. За проблеме прадавне историје Срба, Шаргић се заинтересовао тако што је увидео да ни службена наука, ни дотадашња аутохтонистичка истраживања нису дале потпун одговор на сва отворена питања.

Књига ’’Није било сеобе Срба на Балкан’’ доказала је да, у историјским изворима које службена наука наводи као изворе за досељавање Срба, заправо нема нити једног доказа за такву тезу. Напротив, Шаргић и Митић пружају јасне доказе да и у тим изворима постоје докази о томе да су Срби староседеоци Хлмског полуострва. Шаргић је аутор великог поглавља књиге у коме је до најситнијих детаља размонтиран фалсификат приписан ромејском цару Константину Порфирогениту.

У књизи ’’Српски поглед на свет’’, Шаргић се бави српском етнологијом, додајући истраживањима и сазнања из области археологије, етимологије, генетике и теологије. Показује у њој везу Срба са најстаријим цивилизацијама Европе: Лепенски Вир, Винча, Трипоље. Уз то, ова књига доноси веома занимљиве налазе о праисторијским везама Хлмског полуострва са Египтом, Блиским Истоком и Британијом.

Александар Шаргић је отац две ћерке. Апсолвирао је теологију, студирао новинарство, завршио економију, школу за односе са јавношћу, као и нижу музичку школу. Бавио се професионално музиком, као и аудио и видео продукцијом. Породично и лично, увек је био окренут приватној иницијативи и независности од државе и државних институција. Шаргићеве књиге наручују се путем мејла srbskaprodavnica@gmail.com .

Од преко 100 емисија на тему српске историје и етнологије које је урадио, аутор посебно издваја емисију о фалсификатима у српским житијима и повељама:

У биографији Александра Шаргића посебно је важна емисија под називом ’’НОВИ КЉУЧНИ ДОКАЗИ О ФАЛСИФИКОВАЊУ ИСТОРИЈЕ СРБА’’ у којој су предочени докази о намерном погрешном превођењу грчких манускрипата од стране службених историографа, како би се изменио карактер догађаја у 6. веку, а све да би се устанак Срба за слободу од Ромејског царства приказао као досељавање неког страног народа. После ове емисије започела је хајка и покушај личне дискредитације аутора.

Александар Шаргић одржао је веома посећене трибине у различитим градовима Србије и Републике Српске. Више пута до сада Шаргићеве трибине су спречаване и забрањиване од стране припадника службене историографије. На својим предавањима, аутор посебно истиче потребу да поруке које сазнајемо откривајући истиниту историју морају бити примењене у садашњем времену. Погледајте предавање у Лозници, одржано 14.08.2021.