Александар Шаргић (1976.) је српски писац и независни истраживач, аутор књига ’’Српски поглед на свет’’, ’’Није било сеобе Срба на Балкан’’ и „Праисторија Срба“ (коаутор са Александром Митићем). Године 2016. покренуо је Јутјуб канал Србија Глобал који се специјализује за истраживање забрањене српске историје, са акцентом на проучавање фалсификованих делова народне и националне историје.

У својим радовима, Шаргић користи резултате из области археологије, етнологије, етимологије, генетичке генеалогије… Пре оснивања канала Србија Глобал, аутор се преко 15 година бавио радио и телевизијским пословима, као и пословима односа са јавношћу. Његово интересовање за историјске проблеме почиње 1990. године када крагујевачки ’’Погледи’’ покрећу серију текстова о фалсификатима из Другог светског рата. За проблеме прадавне историје Срба, Шаргић се заинтересовао тако што је увидео да ни службена наука, ни дотадашња аутохтонистичка истраживања нису дале потпун одговор на сва отворена питања.

Књига ’’Није било сеобе Срба на Балкан’’ доказала је да, у историјским изворима које службена наука наводи као изворе за досељавање Срба, заправо нема нити једног доказа за такву тезу. Напротив, Шаргић и Митић пружају јасне доказе да и у тим изворима постоје докази о томе да су Срби староседеоци Хлмског полуострва. Шаргић је аутор великог поглавља књиге у коме је до најситнијих детаља размонтиран фалсификат приписан ромејском цару Константину Порфирогениту.

У књизи ’’Српски поглед на свет’’, Шаргић се бави српском етнологијом, додајући истраживањима и сазнања из области археологије, етимологије, генетике и теологије. Показује у њој везу Срба са најстаријим цивилизацијама Европе: Лепенски Вир, Винча, Трипоље. Уз то, ова књига доноси веома занимљиве налазе о праисторијским везама Хлмског полуострва са Египтом, Блиским Истоком и Британијом.

Књига „Праисторија Срба“ је уџбеник за српско народно образовање који у шест поглавља доноси кључне информације о Прасрбима и Старосрбима мезолита, неолита, бронзаног и гвозденог доба. Дана 30. априла 2022. године, Шаргић је са коаутором Митићем представио „Праисторију Срба“ пред више од 400 људи у Београду, у сали Академије 28.

Александар Шаргић је отац две ћерке. Апсолвирао је теологију, студирао новинарство, завршио економију, школу за односе са јавношћу, као и нижу музичку школу. Бавио се професионално музиком, као и аудио и видео продукцијом. Породично и лично, увек је био окренут приватној иницијативи и независности од државе и државних институција. Шаргићеве књиге наручују се путем мејла srbskaprodavnica@gmail.com .

О садржају књига Александра Шаргића прочитајте у нашим чланцима:

1. ПРАИСТОРИЈА СРБА (кликни).

2. СРПСКИ ПОГЛЕД НА СВЕТ (кликни).

3. НИЈЕ БИЛО СЕОБЕ СРБА НА БАЛКАН (кликни).

4. „КРАТКИ ВОДИЧ КРОЗ ПРАИСТОРИЈУ СРБАОВДЕ МОЖЕТЕ БЕСПЛАТНО ПРЕУЗЕТИ

Александар Шаргић одржао је веома посећене трибине у различитим градовима Србије и Републике Српске. Више пута до сада Шаргићеве трибине су спречаване и забрањиване. Погледајте промоцију књиге Праисторија Срба одржану у Београду пред више од 400 људи у препуној сали Академије 28.

На својим предавањима, аутор посебно истиче потребу да поруке које сазнајемо откривајући истиниту историју морају бити примењене у садашњем времену. Погледајте предавање у Лозници, одржано 14.08.2021.